Advocatuur open voor ‘buitenstaanders’?

Partners en bestuurders van verschillende grote en middelgrote advocatenkantoren pleiten hebben in een artikel in het Financieele Dagblad voorgesteld dat ook niet-juristen advocaat moeten kunnen worden. Volgens de ondervraagde advocaten worden juridische vraagstukken steeds complexer. Zij vinden dat oplossingen meer dan alleen juridische kennis als grondslag vergen.

Volledige rechtenstudie

Advocaten hebben nu nog te maken met de wettelijke eis dat ze een volledige rechtenstudie moeten hebben afgerond. Bestuurders van onder meer Allen & Overy, Dirkzwager en NautaDutilh willen het verplichte ‘civiel effect’ schrappen. Niet-juristen moeten volgens deze advocaten wel voldoende juridische basiskennis hebben.

Kritische noot

Decaan Ton Hol van de juridische faculteit van de Universiteit Utrecht en bovendien voorzitter van de Raad van Decanen Rechtsgeleerdheid, is kritisch over het voorstel. Hij voert aan dat er miljoenen zijn geïnvesteerd in de aanpassing van het curriculum van de opleidingen Rechtsgeleerdheid. Ook Johan Koggink (Van Benthem & Keulen) zet vraagtekens bij het voorstel: “Huidige advocaten in spe leren dwarsverbanden te zien tussen verschillende juridische disciplines, casuïstiek op lossen en juridisch verfijnd te denken. Dat is niet voor niets.”

Toelatingsexamen

Advocatenkantoren, de Raad voor de rechtspraak, de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de universiteiten voeren al jarenlang een debat over het civiel effect. De NOvA denkt, in navolging van de VS, over de invoering van een toelatingsexamen voor advocaten.