Let op! E-mail en sms-oplichting

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) waarschuwt voor nep-berichten van oplichters die zich voordoen als gerechtsdeurwaarder. De oplichters versturen nagemaakte aanmaningen en dagvaardingen. Daarmee proberen ze mensen niet bestaande schulden te laten betalen. Tips van de KBvG om nep-berichten te herkennen, vindt u hieronder.

In een persbericht van 17 mei jl. heeft de KBvG burgers gewaarschuwd voor e-mails, sms-berichten en Whatsapp-berichten van oplichters. Geprobeerd wordt burgers onder druk te zetten met (elkaar snel opvolgende) berichten. In de berichten wordt onder meer gedreigd met een dagvaarding, maar ook met beslaglegging op bankrekeningen en het blokkeren van het e-mailadres. De afzender lijkt een deurwaarderskantoor te zijn, maar is dat niet.

Checklist en tips
Om u te helpen om malafide praktijken te herkennen, heeft de KBvG een ‘checklist’ opgesteld. Hiermee kunt u nagaan of de berichten die u heeft ontvangen echt of nep zijn. De checklist is hier te downloaden.

De drie belangrijkste tips die de KBvG heeft, zijn:

  • Betaal alleen rekeningen van leveranciers die u herkent en die kloppen;
  • Check de e-mail met de e-mailwijzer in de checklist;
  • Check of de afzender een echt deurwaarderskantoor is.

Dit laatste kunt u doen door het Register Gerechtsdeurwaarders te raadplegen. Hierin kan worden gezocht op zowel individuele deurwaarders als deurwaarderskantoren.

Uitzending ‘Meldpunt’ van omroep MAX
Op vrijdagavond 17 mei jl. is in het programma Meldpunt van omroep MAX aandacht besteed aan de oplichtingspraktijken. Deze uitzending kunt u terugkijken via deze link.