Grote stijging juridisch adviesbureaus sinds 2012

Sinds 2012 is het aantal juridische adviesbureaus bijna verdubbeld. Dit komt vooral omdat steeds meer zzp’ers zich laten registeren als juridisch adviseur. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. 

Vijf jaar geleden waren er nog 1898 juridische adviesbureaus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Nu zijn dat er 3723, een stijging van 96 procent. Volgens BNR, dat de cijfers bij de Kamer van Koophandel opvroeg, is de groei met name te danken aan het aantal juridisch adviseurs dat als zzp’er aan de slag ging. Prettig voor de klant, stelt BNR, omdat hun tarieven vaak lager liggen dan bij corporate law firms.

Vrijheid

Volgens BNR groeide het aantal zzp’ers dat als juridisch adviseur aan de slag ging met 1730 bedrijfjes in 2012 naar 4716 bedrijven nu. Op dit moment bestaat 91 procent van alle nieuwe juridische bedrijven uit een zzp’er. Het is vooral de vrijheid die je als zzp’er hebt die zorgt voor een forse groei, zo blijkt na rondvraag.

De juridische adviesbedrijfjes zijn lang niet allemaal even succesvol. Volgens de Kamer van Koophandel bestaat slechts 66 procent van de bedrijfjes die in 2012 zijn opgericht vandaag de dag nog steeds.