Manifest ‘Eerlijke Griffierechten’ voor mkb

De Vereniging van Incasso- en procesrechtadvocaten (VIA) en een aantal andere organisaties vragen de Tweede Kamer in een manifest het griffierecht voor kleinere handelszaken grondig te verlagen. Volgens hen is het huidige hoge griffierecht funest voor het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Manifest

Het manifest ‘Eerlijke Griffierechten’ richt zich op handelszaken met een financieel belang tussen de 500 en 5000 euro. Het griffierecht voor dit soort zaken is de afgelopen jaren gestegen naar 470 euro. ‘De wijziging van het stelsel heeft ertoe geleid dat MKB’ers steeds vaker, vanwege het kostenrisico, moeten afzien van een rechtsgang’, aldus het manifest.

Ondertekenaars zijn het Verbond van Creditmanagement Bedrijven (VCMB), de Vereniging voor Credit Management (VVCM), de Nederlandse Belangenvereniging Gerechtsdeurwaarders en de VIA, een specialisatievereniging in de advocatuur. De organisaties willen dus dat de politiek het griffierecht voor kleinere handelszaken terugbrengt naar 117 euro.

Hoge drempel

‘Als ik met een klant praat over een vordering van 600 euro, maar hij moet eerst 470 euro griffierechten betalen om te kunnen procederen, dan kiest hij ervoor die vordering af te boeken’, zegt Bart van Onna namens de VIA. ‘De wanbetaler komt ermee weg.’ Het manifest ‘Eerlijke Griffierechten’ wijst erop dat het aantal afgeboekte facturen tussen 2013 en 2015 is gestegen van 50.000 naar 130.000.

‘Voor veel MKB’ers is de drempel voor de rechtspraak te hoog geworden’, zegt Van Onna. Zeker nu griffierechten reeds bij de aanvang van een procedure voldaan moet zijn.

Vorige week pleitte voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak al voor lagere griffierechten in incassozaken. Bakker reageerde op de opkomst van commerciële digitale arbitrage, die aantrekkelijker wordt als gevolg van de hoge griffierechten. Zorgverzekeraars leggen betalingsconflicten met cliënten voor aan e-Court, maar er zijn twijfels over de transparantie en onafhankelijkheid van deze arbitragevorm. De SP heeft daarover inmiddels Kamervragen over gesteld aan minister Dekker van Rechtsbescherming.