Rechter krijgt rol bij megaschikkingen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van partijen D66 en de SP waarin de ministers van Justitie en Veiligheid worden opgeroepen de rechter een rol te geven bij megaschikkingen. Nu vinden dit soort zaken nog achter gesloten deuren plaats zonder toetsing van de rechter.

De rechtspraak pleit al langer voor een rol van de rechter bij schikkingen. Ieder jaar worden nog steeds veel rechtszaken buiten de rechter afgedaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de schikking van ING onlangs voor 775 miljoen euro, of de SBM offshore-zaak dit jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) treft dan in zulke zaken een schikking met een bedrijf dat verdacht wordt van strafbare feiten, waardoor toetsing van de rechter uitblijft.

Door de rechter bestraft

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak zei eerder: ‘Het is belangrijk dat in een rechtsstaat wetten en regels effectief worden gehandhaafd. En vooral dat iedereen er op kan vertrouwen dat mensen die de regels overtreden, worden opgepakt door de politie, vervolgd door het OM en door de rechter worden bestraft. In het bijzonder geldt dat voor zaken met een grote maatschappelijke impact.’